Siirry suoraan sisältöön

Joka kolmas syöpä johtuu tupakasta

Euroopan syöpäviikkoa vietetään 25.–31.5. Viikon aikana viestitään tupakkatuotteiden syöpäriskeistä, nikotiiniriippuvuudesta ja vieroituskeinoista.

Tupakkatuotteiden käyttö Suomessa on vähentynyt, mutta edelleen 16 prosenttia miehistä ja 12 prosenttia naisista tupakoi säännöllisesti. Lisäksi nuuskan ja sähkösavukkeiden käyttö on lisääntynyt etenkin nuorten keskuudessa.

Neljä viidestä päivittäin tupakoivasta on huolissaan siitä, miten tupakointi vaikuttaa terveyteen. Yli puolet tupakoijista haluaisi lopettaa ja runsas kolmasosa on yrittänyt lopettaa tupakoinnin.

Suomessa joka toinen tupakoitsija kuolee tupakoinnista aiheutuviin sairauksiin, ellei lopeta tupakointia ja joka kolmas syöpä johtuu tupakoinnista. Syövän riski pienenee kaikenikäisillä tupakoinnin lopettamisen jälkeen.

Lopettaminen ei ole kaikille helppoa ja moni tarvitsee tukea lopettamispäätökselleen sekä apua vieroitusoireisiin.

” Tällä hetkellä vieroittamisen tukea on tarjolla hyvin epätasaisesti eri paikkakunnilla. Sote-uudistuksessa on pidettävä huolta siitä, että tupakkatuotteiden lopettamisen tuki sisältyy sote-keskusten peruspalveluihin. Erilaisia vieroituspalveluja tulee olla saatavilla matalan kynnyksen palveluina ja niitä tulee tarjota myös nuorille”, vaatii Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen ylilääkäri Eeva Ollila.

Kaikki tupakkatuotteet ovat haitallisia riippumatta siitä, käytetäänkö niitä polttamalla, nuuskaamalla vai pureskelemalla vai altistutaanko niille passiivisesti. Suurin syövän riski liittyy tupakan polttamiseen, sillä palamisprosessissa muodostuu lisää vaarallisia, syöpää aiheuttavia aineita. Nuuskassa on huomattavasti enemmän nikotiinia kuin savukkeissa ja siinä on syöpää aiheuttavia aineita.

Myös sähkösavuke ja e-shisha aiheuttavat nikotiiniriippuvuutta ja hengitettävät höyryt ovat haitaksi terveydelle.

Nuoret tarvitsevat tukea tupakoinnin lopettamiseen

Mitä nuorempana tupakointi ja nuuskaaminen lopetetaan, sitä parempi. Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä lopettaa. Lopettamista helpottamaan on olemassa erilaisia tukimuotoja, nikotiinikorvaushoitoja ja lääketieteellisiä hoitoja.

Syöpäjärjestöt ennaltaehkäisee erityisesti nuorten tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön aloittamista ja tukee lopettamista. Tätä varten on avattu uusi Fressis.fi –viestintäkokonaisuus joka tarjoaa nuorille tietoa turvallisista elintavoista oivaltavalla, hauskalla ja asiantuntevalla tavalla.

Syöpäjärjestöt kouluttaa nuorten parissa toimivia ammattilaisia auttamaan ja tukemaan nuoria tupakoinnin lopettamisessa.

 

Lisää aiheesta:

www.ilmansyopaa.fi
www.fressis.fi